Interviews in various languages: English, Italian, German, Bosnian/Croatian/Serbian

TUMAČENJE AFRIČKE KULTURE I DUHOVNOSTI Đurđević: I semitski i keltski jezici dolaze iz Afrike - 07/01/2017

Samostalni istraživač, historičar i poliglota iz Hrvatske, koji živi u talijanskom Bergamu, Nenad M. Đurđević, proveo je dosta vremena u Africi otkrivajući na licu mjesta poveznice drevnih afričkih kultura sa skoro svim tekovinama današnjice.

Čitaj Više

Horizonti Humanosti: Originalna priča o 'Svetom Gralu' je zapravo iz Afrike - 31/12/2016

Interview sa Nenadom M. Đurđevićem – Amir Telibećirović

Da je toliko toga pogrešno u školskim udžbenicima svjetskog historijata, naročito moderne civilizacije, sve više biva jasno i arheolozima i onima koji se ne bave historijom. Koliko su uzrok tome slučajne greške a koliko je namjerno izmijenjeno i prilagođeno, ne možemo još uvijek precizno reći, ali definitivno je kombinacija i jednoga i drugoga. Među najvećim žrtvama namjerne manipulacije znanjem o kulturama, historijatu, civilizacijama i znanju, jeste Afrika. Zašto ili kako baš Afrika?

Čitaj Više

logo bosnia times.png

The Bosnia Times: Prahistorijsko Porijeklo Bosanskih Stećaka - 01/12/2016

Telibećirović: Oni trebali biti i prepoznati i zaštićeni kao višemilenijska ostavština

Vjeruje se i da su Hiperborejci, žitelji antičke Hiperboreje za koju se vjeruje da je postojala na sjeveru Evrope, bili neki miroljubivi gorostasi, te da su prije više hiljada godina stigli i do područja današnje bosanske teritorije. 

Čitaj Više

Ex-Yu Voice: 'ASE LEŽI PRAHISTORIJA, A NE SREDNJI VIJEK'

31/08/2016 Ekskluzivno za Ex-Yu Voice, piše: Amir Telibećirović

Toplo preporučujemo da pročitate jedno novo istraživanje bosanskih stećaka u razgovoru sa historičarem Nenadom Đurđevićem iz Italije, koji nudi cijelu publikaciju o tome uz teorije, zanimljive pretrage, kao i armensku verziju antičkih stećaka, zagonetno sličnih bosanskim.

Čitaj Više

 Klikni na sliku za čitanje

Klikni na sliku za čitanje

Magazin Start: Stecci su puno stariji od srednjeg vjeka!

Piše Amir Telibećirović

Na osnovu tri razlicita konteksta, arhitekture, umjetnosti i religije, Đurđevic tvrdi da stecci pripadaju periodu između neolita i pocetka broncanog doba, odnosno između 7.000 i 3.500 godina prije nove ere.

INFOBIRO BETA MEDIACENTAR SARAJEVO

 Klikni na sliku za čitanje

Klikni na sliku za čitanje

Magazin Start: Hiperborejci došli u Visoko

Piše Amir Telibećirović

Prica o istraživanju piramida u okolini Visokog se nastavlja. Osim radnih akcija, održavaju se medunarodne konferencije, a broj gostiju i zainteresovanih kopaca se povecava. A postoje li piramide ili ne kao da postaje sve manje važno u odnosu na pratece druženje, entuzijazam i motivaciju za volonterski rad.

NFOBIRO BETA MEDIACENTAR SARAJEVO

Scienza e Conoscenza: Le Piramidi in Europa, a Visoko in Bosnia

Vincent Gambino - 17/09/2012

Le piramidi scoperte a Visoko, in bosnia, risultano essere realizzate con capacità architettoniche ed ingegneristiche molto avanzate, probabilmente provenienti da periodi storici differenti.

I valori delle civiltà del passato erano differenti da quelli della civiltà odierna ed alcuni aspetti della vita sociale erano considerati sacri ed accessibili solo a chi avesse determinati requisiti. Leggi Qui